Shop

Let op: I.v.m. feestdagen, geen pakketleveringen op 24, 25, 26 december en 1 januari.
Let op: I.v.m. koningsdag 27 april, geen diepvriesverzending op 26 april.

Is je konijn zwanger?

Zwangerschap konijn herkennen

Zwangerschap is bij konijnen vaak lastig te herkennen. Het zal je misschien opvallen dat je konijn driftig een nestje aan het bouwen is, maar dat kan ook een teken van schijnzwangerschap zijn. De symptomen van een zwanger konijn op een rijtje en tips om je dier tijdens deze periode te helpen.

Symptomen zwangerschap bij je konijn:

  • Nestje maken met materiaal in het konijnhok;
  • Vacht van buik plukken om het nestje aan te vullen;
  • Verdedigend of zelfs agressief gedrag;
  • Gezwollen tepels;
  • Toename gewicht, maar buikje wordt amper dikker.

Een konijn met een schijnzwangerschap vertoont naast het maken van een nestje ook vaak verdedigend gedrag.

Wat is een schijnzwangerschap?

Bij een schijnzwangerschap is je konijn ervan overtuigd dat ze zwanger is en zal zich ook zo gedragen. De hormonen gieren dan door haar lijfje. Hoe lang zo’n periode duurt verschilt per keer. Vaak ontstaat een schijnzwangerschap nadat een soortgenoot tegen je konijn heeft gereden, wat vrouwtjes (voedsters) soms ook onderling doen om de rangorde te bepalen. Toch komt schijnzwangerschap ook voor bij dieren die alleen leven.

Haal het nestje bij een schijnzwangerschap pas weg op het moment dat je voedster weer tot rust is gekomen. Heeft je konijn regelmatig last van schijnzwangerschappen, overweeg dan om haar te laten castreren.

Ik denk dat mijn konijn zwanger is!

Een dierenarts kan met zekerheid bepalen of je konijn inderdaad zwanger is. Mocht je dame inderdaad in blijde verwachting zijn, dan zal de arts een plan met je opstellen voor contactmomenten en de begeleiding van je konijn. De draagtijd ligt bij konijnen gemiddeld tussen de 29-33 dagen.

Zo help je jouw konijn tijdens haar zwangerschap

Haal vlak voor de uitgerekende datum andere konijnen bij je zwangere dame weg zodat zij volop rust heeft. Merk je dat de rammelaar haar steeds lastig valt? Plaats hem dan al eerder in een ander verblijf.

Geef je voedster voldoende ruimte om een nest te maken en straks een plek voor het werpen te hebben. Een week voor de uitgerekende datum maak je het hok nog een keer grondig schoon. 

Na de bevalling

Na de bevalling zal het moederkonijn haar jongen schoonlikken en de nageboorte opeten.  Verder zal ze haar jongen alleen voor het zogen opzoeken. De kleintjes zijn natuurlijk superschattig, maar laat het nestje zoveel mogelijk met rust om afstoting te voorkomen. 

Check alleen of er doodgeboren jongen tussen zitten en haal die weg. Aai altijd eerst even het moederkonijn om haar geur over te nemen op je handen. Na drie dagen til je de kleintjes even kort op om te controleren of ze een vol en rond buikje hebben. 

Goed om te weten:

  • Konijnen kunnen al vanaf 12 weken vruchtbaar zijn;
  • Je voedster is direct na het werpen weer vruchtbaar;
  • Meestal krijgt een konijn 3 tot 8 jongen;
  • De kleintjes worden kaal en blind geboren;
  • Na 2 á 3 weken zullen de jongen het nest af en toe verlaten.

Aanbevolen voor jou

Schrijf een review