Skip to content
A young girl in blue jeans clothes is sitting on the carpet and holding in arms a tricolor guinea pig. Pet care concept.

Konijn of cavia zoekt een vriendje

Een konijn of cavia heeft een soortgenootje nodig. In de natuur leven ze allebei als echte groepsdieren en de mens als roedelgenoot is toch niet helemaal hetzelfde…

Waarom hebben konijnen en cavia’s een soortgenootje nodig?

Naast speelmaatje vervult een soortgenootje nog meer rollen voor een konijn of cavia. Zo zal hun vriendje ervoor zorgen dat ze zich veiliger voelen, bieden ze elkaar extra warmte tijdens het slapen en helpen de dieren elkaar bijvoorbeeld met de vachtverzorging. 

Wie past bij wie?

Konijnen of cavia’s uit hetzelfde nest passen meestal het beste bij elkaar. Maar ook dieren die elkaar nog niet kennen zijn goed te koppelen. Vaak zijn een mannetje en een vrouwtje een betere combinatie dan twee dieren van hetzelfde geslacht. Zorg dan wel voor castratie om kleintjes te voorkomen. Verder matcht een jong dier vaak niet bij een hoogbejaard exemplaar. Ze hebben immers  verschillende behoeften.


Toch is niet één konijn of hamster hetzelfde en bepaalt vooral het karakter van beide dieren of ze het goed met elkaar kunnen vinden.

Konijn en cavia bij elkaar?

Soms kunnen een konijn en cavia goed met elkaar overweg. Toch ontstaan er nogal eens spanningen tussen de twee, en dat heeft alles te maken met de taal die ze spreken. Die verschilt namelijk nogal en daardoor begrijpen ze elkaar niet. Daarom plaats je konijnen en cavia’s liever niet bij elkaar.

Speeddaten

Een konijn of cavia laten speeddaten? Ja, dat kan echt! Opvangcentra voor konijnen en knaagdieren organiseren dergelijke evenementen. Het klinkt misschien een beetje gek, maar het is de ideale manier om te testen of twee dieren gelukkig met elkaar kunnen worden.

Cavia’s of konijnen koppelen

Je hebt de perfecte match voor je konijn of cavia gevonden. En dan? De groepsdieren zijn gewend om te leven binnen een hiërarchie. Daarom kun je ze niet zomaar bij elkaar zetten, dan zullen de dieren vechten om uit te maken wie de baas is. Zo koppel je de dieren in vier stappen:

Stap 1

Geef ieder een eigen hok met eigen spulletjes

Stap 2

Zet de verblijven vlak bij elkaar zodat de dieren aan elkaar kunnen wennen en elkaar kunnen ruiken en zien. 

Stap 3

Laat de konijnen of cavia’s vervolgens  op neutraal terrein kennismaken. 

Stap4

Gaat dit goed en blijft vechten uit? Zet ze dan samen in één verblijf. Door dit eerst grondig schoon te maken, het te voorzien van meerdere slaaphuisjes en een nieuwe inrichting te geven, voorkom je dat één van hen het als zijn territorium ziet. 

Extra tip: Blijf altijd bij de eerste kennismakingen zodat je kunt ingrijpen als dit nodig is.

Reacties

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbevolen voor jou

De waardering van www.huisdieren.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 270 reviews.
2928