Shop

Let op: I.v.m. feestdagen, geen pakketleveringen op 24, 25, 26 december en 1 januari.

Sleepy time!

Winterslaap hamsters

Sommige hamsters gaan in winterslaap. Dat is goed om te weten omdat het eruit kan zien alsof je dier overleden is, terwijl je hamster gewoon in dromenland verkeert.

De winterslaap bij hamsters

Bij hamsters kennen we drie soorten winterslaap: 

  • Torpor: soort korte winterslaap van enkele uren;
  • Verlengde torpor: meerdere torporfasen gedurende de periode dat het koud is;
  • De echte winterslaap: de hamster verlaagt zijn lichaamstemperatuur en stofwisseling voor langere tijd.

Alleen de goudhamster, ook wel Syrische hamster genoemd, kan in echte winterslaap raken. De Russische dwerghamster past soms torpor toe. Andere hamstersoorten doen niet aan winterslaap of torpor.

Hamsters in huis

Goudhamsters die als huisdier worden gehouden gaan soms wel en soms niet in winterslaap. Dit is onder meer afhankelijk van de omgevingstemperatuur waarin ze gehouden worden en of deze ’s nachts sterk verschilt met overdag. Dit kan gebeuren doordat we ’s nachts de verwarming lager zetten. In het wild raakt een hamster in winterslaap zodra de temperatuur 12 graden of lager is. Ook de lengte van de dagen is van invloed op het in winterslaap gaan.

Hoe ziet het eruit als je hamster in winterslaap gaat?

Als een hamster in winterslaap gaat, kan dat eruitzien alsof het diertje overleden is. Dat komt doordat het dier zijn ademhaling sterk vertraagt en omdat hij kouder aanvoelt dan normaal. Wanneer je dier er doodstil bij ligt maar slap/zacht aanvoelt, dan kun je gerustgesteld zijn. Hamsters in winterslaap geven bovendien meestal nog trage reflexen wanneer je over hun pootjes aait of hun snorharen aanraakt.

Twijfel je of je hamster in winterslaap is of dat er wat anders de hand is? Bel dan de dierenarts.

Zorg voor een heerlijk slaapplekje

Jouw knaagdier verdient natuurlijk het beste. Dus of je hamster nu wel of niet in winterslaap gaat, je wilt hem het allerlekkerste slaapplekje geven. Een paar tips:

  • Zet zijn kooi op een rustige, tochtvrije plek. Een omgevingstemperatuur van 18 graden is ideaal.
  • Bedek het hamsterverblijf  met een dikke laag bodembedekking voor hamsters die rekening houdt met zijn gevoelige longen.
  • Zorg voor minimaal één fijn slaap- en schuilplekje, bijvoorbeeld een knaagdierenhuisje . Maar het liefst geef je je dier meerdere ‘bedjes’ waaruit hij zelf kan kiezen.
  • Geef je hamster voldoende nestmateriaal  waarmee hij zijn slaapplek zelf kan inrichten. 

Aanbevolen voor jou

Schrijf een review