Shop

Let op: I.v.m. feestdagen, geen pakketleveringen op 24, 25, 26 december en 1 januari.

Geluiden die cavia’s maken – caviataal

Uit het caviaverblijf komt je soms een complete kakofonie aan geluiden tegemoet. Wat betekent het als je cavia’s brommen, piepen, knorren of fluiten?

Brommende cavia’s zijn op de versiertoer

Als wij mensen het hebben over een brompot, gaat dat niet over iemand voor wiens charmes je snel zou vallen. Maar caviamannetjes (beertjes) zetten brommen juist als geluid in om te scoren bij de ladies. Vaak gaat dit gepaard met het heen en weer wiegen als paringsdans, ook wel ‘rumba’ genoemd.

Zacht knorrend caviageluid met piepjes

Wanneer een cavia een zachte knor en kleine piepjes laat horen, drukt hij tevredenheid uit; vergelijk het maar met het spinnen van een kat.

Een korte knor

Dit is een ander soort knor dan het zachte, tevreden geluid dat eerder omschreven werd. Het is een korte ‘prrt’. Dikwijls maakt een cavia dit geluid als hij ergens van schrikt, bijvoorbeeld van een plotselinge beweging naast zijn verblijf.

Hard piepen

Dit geluid maken volwassen cavia’s als ze honger hebben. Dikwijls als ze hun verzorger rond etenstijd met iets horen ritselen wat klinkt als potentieel voedsel. Het gaat bij hen om aangeleerd gedrag. Jonge cavia’s maken dit geluid om hun moeder te laten weten waar ze zijn.

Klappertanden 

Wanneer cavia’s naar elkaar klappertanden is het stoerdoenerij; ze proberen elkaar dan te imponeren. Als je knager naar jou klappertandt voelt hij zich bedreigt. Misschien zag hij je niet aankomen of is nog niet gewend aan jouw hand in zijn verblijf.

Fluiten

Een cavia fluit wanneer er gevaar dreigt, daarmee waarschuwt hij zijn soortgenootjes. Maakt één van je cavia’s dit geluid in zijn verblijf, dan voelt hij zich niet veilig. Als hij dit regelmatig doet, is het tijd om iets aan zijn hok te doen:

  • Verplaats het verblijf naar een rustigere plek in huis.
  • Geef je knaagdieren meer slaap- en schuilplekjes
  • Bied je cavia’s afleiding met leuke speeltjes
  • Zorg dat je dieren volop kunnen knagen in hun verblijf

Aanbevolen voor jou

Schrijf een review