Shop

Let op: I.v.m. feestdagen, geen pakketleveringen op 24, 25, 26 december en 1 januari.

Het gevaar van grasaren: bescherm je hond

De lente is in volle gang, en met het warme weer komen de lange wandelingen met onze geliefde viervoeters. Maar naast al het plezier, schuilt er een verborgen gevaar in de natuur: grasaren. Deze kleine, onopvallende zaden kunnen grote problemen veroorzaken voor honden. In dit artikel bespreken we de gevaren van grasaren en geven we tips om je hond te beschermen.

Wat zijn Grasaren?

Grasaren, ook bekend als kruipers of aren, zijn de zaadhoofden van wilde grassoorten. Tijdens de zomermaanden drogen deze grasplanten uit en vallen de zaden op de grond. Grasaren zijn klein, scherp en hebben een weerhaakstructuur, wat betekent dat ze gemakkelijk aan de vacht van je hond blijven hangen en zich een weg kunnen banen in de huid.

Waarom zijn Grasaren Gevaarlijk?

De structuur van grasaren maakt ze bijzonder gevaarlijk voor honden. Ze kunnen gemakkelijk door de huid heen dringen en vervolgens onderhuids blijven bewegen, wat ernstige ontstekingen en abcessen kan veroorzaken. Vaak komen grasaren terecht in de oren, neus, ogen, poten en zelfs in de mond van honden. Hier zijn enkele specifieke problemen die grasaren kunnen veroorzaken:

 • Oren: Grasaren kunnen diep in de gehoorgang terechtkomen, wat leidt tot oorinfecties, hevige pijn en zelfs doofheid als ze niet tijdig worden verwijderd.
 • Neus: Een grasaar in de neus kan heftige niesbuien en bloedneuzen veroorzaken. De zaadjes kunnen zich ook naar de sinussen verplaatsen, wat verdere complicaties met zich meebrengt.
 • Ogen: In de ogen kunnen grasaren ernstige irritatie, zweren en zelfs beschadiging van het hoornvlies veroorzaken.
 • Poten: Tussen de tenen van je hond kunnen grasaren ontstekingen en abcessen veroorzaken, wat pijnlijk is en het lopen bemoeilijkt.

Symptomen van Grasaren

Omdat grasaren zich snel en diep kunnen ingraven, is het belangrijk om alert te zijn op symptomen. Deze kunnen variëren afhankelijk van waar de grasaar zich bevindt:

 • Oor: Schudden met het hoofd, krabben aan het oor, scheef houden van het hoofd.
 • Neus: Frequent niezen, bloedneuzen, wrijven met de neus.
 • Oog: Knijpen met het oog, overmatig tranen, roodheid, zwelling.
 • Poot: Likken of bijten aan de poot, mank lopen, zwelling tussen de tenen.

Voorkomen is Beter dan Genezen

Hoewel grasaren een ernstig probleem kunnen vormen, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om je hond te beschermen:

 1. Vermijd Gebieden met Hoog Gras: Probeer wandelingen te maken op paden en vermijd gebieden met hoog, droog gras waar grasaren vaak te vinden zijn.
 2. Controleer je Hond Regelmatig: Na elke wandeling is het belangrijk om je hond grondig te inspecteren, vooral de oren, neus, ogen en tussen de tenen.
 3. Borstel de Vacht: Regelmatig borstelen helpt om grasaren die zich aan de vacht hebben gehecht te verwijderen voordat ze de huid kunnen binnendringen.
 4. Trimmen: Voor honden met een lange vacht kan het helpen om de vacht rondom de oren, poten en buik kort te houden.
 5. Beschermende Kleding: Overweeg het gebruik van beschermende kleding of schoenen voor je hond tijdens wandelingen in risicogebieden.

Wat te Doen bij Verdachte Symptomen?

Als je vermoedt dat je hond last heeft van een grasaar, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts. Probeer nooit zelf de grasaar te verwijderen, omdat dit de situatie kan verergeren. Een dierenarts heeft de juiste instrumenten en kennis om de grasaar veilig te verwijderen en eventuele ontstekingen te behandelen.

Grasaren mogen dan klein zijn, maar de impact op de gezondheid van je hond kan groot zijn. Door waakzaam te zijn en preventieve maatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat je hond veilig en gezond blijft tijdens de zomermaanden.

Aanbevolen voor jou

Schrijf een review