Shop

Let op: I.v.m. feestdagen, geen pakketleveringen op 24, 25, 26 december en 1 januari.

Lekker snacken 

Vaker hoor ik dat mensen zeggen: “ow maar ik ga hem niet teveel verwennen” of “dit moet maar goed genoeg zijn “Het verbaasd mij altijd enorm dat zoveel mensen maar vinden dat dieren maar gewoon “simpel” moeten eten. Of dat sommige honden geen snackjes krijgen vind ik ook zoiets geks. Argumenten als:

Anders wordt die dadelijk te dik of anders doet hij het alleen maar iets voor een koekje, hoor je dan vaak voorbijkomen.

Allereerst vraag ik me dan altijd af wat deze mensen zelf eten op een dag, nooit een snack? Altijd heel gezonde droge porties eten zonder sausje, Nooit eens een frietje of sushi? Een zakje chips of een stukje chocolade?

En in het geval van: dadelijk doet hij het alleen voor een koekje vraag ik me altijd af, hoe zou jij het vinden als je jouw werk heel goed deed en je werkgever zegt dan ineens: Piet, je doet je werk zo goed, het is tijd dat je het vrijwillig gaat doen. Ik ben dan wel heel benieuwd hoelang Piet nog blijft werken voor die werkgever, wat jij?

Honden houden van kauwen., kauwen maakt endorfine aan en zorgt voor een fijn gevoel. Ook leegt kauwen het stressemmer van je hond. Wanneer een hond behoefte heeft om te kauwen is niet altijd duidelijk voor ons. Daarom is mijn advies ook altijd om ervoor te zorgen dat er standaard iets te kauwen in huis ligt in de vorm van bijvoorbeeld een klauwstaaf. Nog zoveel honden krijgen maar eens in de x weken iets om op te knabbelen, dit wordt dan gezien als een extraatje. Terwijl je hond gewoon standaard elke dag de mogelijkheid zou moeten hebben om de kauwen.

Wil je liever geen klauwstaaf geven dan kun je elke dag een lekker gevulde Kong maken of een toppl geven of iets anders in die trant. Op deze manier kan je hond ook voldaan worden aan deze natuurlijke behoefte. Knagen is een heerlijk ontspannen werkje waar je de meeste honden echt een plezier mee doet. In huis heb ik standaard kauwmaterialen liggen. Als ik het ooit eens vergeet dan merk ik ook echt aan mijn honden dat ze opzoek gaan naar kauw mogelijkheden, ze scheuren dan ineens knuffels stuk bijvoorbeeld.

Elke dag krijgen ze hier ook nog een lekker snackje. Net zoals ik een koekje bij de koffie neem gun ik het mijn honden ook om elke dag wat extra lekkers tot zich te nemen. Een pensstaaf of een kippenpoot bijvoorbeeld, dit vinden ze toch zo fijn je ziet ze dan genieten. En als zij genieten dan doe ik dat dubbel zo hard, want niets maakt mij zo blij als dat mijn honden tevreden zijn.

Natuurlijk hoeft een beloning niet alleen een koekjes te zijn, sommige honden zijn dol op spel, andere weer op een aanraking of positieve woordjes die lovend zijn, Maar de meeste honden werken graag met jou samen voor een lekker voertje. Zelf wissel ik altijd af, ik leer nieuw gedrag aan met lekkers en daarna ga ik variabel belonen. Soms een snoepje, soms spel en soms aaien of lovende woorden. Deze afwisseling zorgt ervoor dat je hond nooit afhankelijk wordt van het lekkers maar toch gestimuleerd blijft om samen te werken op deze fijne en leuk manier. 

Ben je bang dat jouw hond te dik wordt, maak je geen zorgen er zijn heel veel verschillende soorten snacks te krijgen. Je hebt er die te vergelijken zijn met calorie bommen als bijvoorbeeld een Big Mac en je hebt snacks die gezonder zijn net als groente bijvoorbeeld. Als je dan ook nog afwisselt met de andere beloningen en je hond krijgt elke dag lichaamsbeweging, dan hoe je je niet zo snel druk te maken hoor.

Honden vinden het heerlijk om nieuwe smaken te ontdekken, net als wij mensen eigenlijk. Ik kan bijvoorbeeld heel gelukkig worden van bonbons, Liever neem ik niet altijd dezelfde maar wil ik alle smaken uit het doosje proberen. Als ik dan een nieuw smaakje ontdek die ik lekker vind kan ik daar zo blij van worden dat ik een happy happy food dansje ga doen. Dat gevoel kennen onze lieve honden ook en ook zij ontdekken graag nieuwe smaken. 

Nu zeg ik natuurlijk niet voer dat je jouw hond heel de dag door moet voeren totdat hij kan rollen als een tonnetje. Maar bedenk eens wat je voor jouw hond kan doen om de smaakpapillen wat meer kleur te geven. Ook voor honden met allergieën zijn snacks en botten te vinden. Soms is die zoektocht wat lastiger maar je doet jouw maatje zo’n plezier als je hem iets lekkers kan geven en ook elke dag kan voldoen aan zijn natuurlijke behoefte on te kauwen.

Njoy!! En laat het smaken.

Holistisch hondengedragstherapeut, Nadieh Cuijten

Aanbevolen voor jou

Schrijf een review