Shop

Let op: I.v.m. feestdagen, geen pakketleveringen op 24, 25, 26 december en 1 januari.

De eerste dagen met je nieuwe kat

Het is bijna zover: jullie nieuwe kat is in aantocht! Een fijn vooruitzicht en met deze tips zorg je ervoor dat het huisdier rustig kan wennen, je stap voor stap een band met hem opbouwt en hem een fijn nieuw thuis geeft.

Welkom kat, dit is je nieuwe thuis!

Alles in jullie huis is nieuw voor de kat; de mensen, de spullen, de luchtjes. Het beste is om hem op z’n eigen tempo zijn nieuwe terrein te laten verkennen. Zet hem wel vlak na binnenkomst al bij zijn kattenbak, en geef hem wat te eten in zijn voerbak zodat hij die direct weet te vinden. 

Contact maken

Praat veel en op een positieve, maar rustige toon tegen je kat. Zo raakt hij vertrouwd met je stem. Babbel gewoon gezellig tegen je huistijger. Verder kan je hem af en toe uitdagen om te spelen, bijvoorbeeld met een kattenspeeltje aan een hengel Dit creëert een band tussen jullie twee en helpt je nieuwe kat zich te ontspannen.

Het aaien kan een huisdier extra op zijn gemak stellen, maar dring je niet op. Laat je kat zelf bepalen of en wanneer hij naar je toekomt voor aandacht. 

Slaap lekker

Tijdens de eerste dagen krijgt je kat een hoop nieuwe indrukken te verwerken. Voldoende rust is dan extra belangrijk. Zorg voor sereniteit in huis en laat visite even wachten met hun bezoek. Geef je dier bovendien een fijne slaapplek waar hij zich terug kan trekken, en stoor hem niet zodra hij daar gaat liggen. Voor kittens is het fijn om een knuffel  te hebben waar ze lekker tegenaan kunnen liggen; zij missen de warmte van het nest. 

Extra tip: voor katten die moeten wennen aan een nieuwe omgeving, kan een feromonenverdamper een steuntje in de rug zijn.

Hoe werkt het hier?

Katten willen graag duidelijkheid en structuur, dan weten ze wat ze kunnen verwachten. Daarom help je het nieuwe dier door meteen met een vaste dagindeling te werken: vaste voedertijden en vaste speel- en rustmomenten. Ook duidelijke regels over wat wel en niet mag horen er vanaf dag 1 bij.

Alles gereed?

Voordat de nieuwe kat zijn eerste stappen in jullie huis zet, is het belangrijk dat alle kattenspulletjes er al zijn:

  • Mandje of kleedje
  • Voer- en drinkbak
  • Krabpaal
  • Kattenbak en vulling
  • Kattenspeelgoed
  • Voer
  • Knuffel

Aanbevolen voor jou

Schrijf een review