Shop

Let op: I.v.m. feestdagen, geen pakketleveringen op 24, 25, 26 december en 1 januari.

Alles wat je moet weten over de ontlasting van je hond

Als hondenbezitter is het belangrijk om goed op de ontlasting van je hond te letten. De gezondheid van je hond kan namelijk vaak worden afgelezen aan de kwaliteit en consistentie van zijn ontlasting. Dubbele reden dus om de ontlasting van je hond op te ruimen met een zakje. ; ) Een handige tool die je hierbij kan helpen is de Bristol Stool Chart. In dit artikel leggen we uit wat deze chart is en hoe je deze kunt gebruiken om de gezondheid van je hond te monitoren.

Wat is de Bristol Stool Chart?

De Bristol Stool Chart is een medisch hulpmiddel dat oorspronkelijk is ontwikkeld voor mensen, maar ook nuttig kan zijn voor het beoordelen van de ontlasting van honden. Het is een visuele gids die zeven verschillende types ontlasting beschrijft, variërend van harde keutels tot waterige diarree. Elk type geeft inzicht in de spijsvertering en kan wijzen op verschillende gezondheidsproblemen.

De zeven types van de Bristol Stool Chart

 1. Type 1: Harde, afzonderlijke keutels zoals noten (moeilijk uit te scheiden)
  • Dit type kan duiden op constipatie. Bij honden kan dit veroorzaakt worden door een gebrek aan vocht, te weinig vezels in de voeding of onvoldoende lichaamsbeweging.
 2. Type 2: Worstvormig, maar klonterig
  • Ook dit type wijst op constipatie, maar in een iets mildere vorm dan type 1. Het kan eveneens wijzen op een dieet dat aangepast moet worden.
 3. Type 3: Zoals een worst, maar met barstjes op het oppervlak
  • Dit is een redelijk normale ontlasting, hoewel de barstjes kunnen wijzen op een begin van uitdroging of een iets te droge voeding.
 4. Type 4: Zoals een worst of slang, glad en zacht
  • Dit is de ideale ontlasting. Het wijst op een gezonde, goed functionerende spijsvertering en een evenwichtig dieet.
 5. Type 5: Zachte klontjes met duidelijke randen (gemakkelijk uit te scheiden)
  • Dit type kan wijzen op een licht verstoorde darmfunctie. Het kan nuttig zijn om te kijken naar de recente voeding of veranderingen in het dieet.
 6. Type 6: Papperig met rafelige randen
  • Dit wijst op diarree. Mogelijke oorzaken kunnen variëren van stress, plotselinge dieetveranderingen tot infecties of allergieën.
 7. Type 7: Waterig, geen vaste stukken (volledig vloeibaar)
  • Ernstige diarree, wat kan wijzen op een acute gezondheidsprobleem zoals een infectie, parasieten of een ernstige voedselallergie. Dit vereist vaak onmiddellijke aandacht van een dierenarts.

Wat te doen bij afwijkende ontlasting?

Als je merkt dat de ontlasting van je hond afwijkt van de normale types 3 of 4, is het belangrijk om op andere symptomen te letten en eventueel je dierenarts te raadplegen. Bij constipatie kan het helpen om de vochtinname van je hond te verhogen en vezelrijke voeding toe te voegen. Bij diarree is het vaak verstandig om je hond 24 uur vast te laten (alleen water geven) en daarna met een licht verteerbare voeding zoals gekookte kip en rijst te beginnen.

Conclusie

De ontlasting van je hond geeft veel inzicht in zijn gezondheid. Door gebruik te maken van de Bristol Stool Chart kun je snel en gemakkelijk afwijkingen herkennen en indien nodig actie ondernemen. Houd altijd in gedachten dat aanhoudende problemen met de ontlasting een bezoek aan de dierenarts vereisen. Een gezonde hond begint bij een goede spijsvertering, en daar kun jij als baasje een grote rol in spelen.

Aanbevolen voor jou

Schrijf een review