Shop

Let op: Diepvries bestellingen niet meer mogelijk vanaf dinsdag 13 September 16:00

De stressemmer

Wat is dat nou; een stressemmer? Met een stressemmer bedoelen we het figuurlijke emmertje dat vol kan lopen met stresshormonen. We hebben het dan over hormonen als adrenaline, noradrenaline, testosteron en cortisol. Elke hond heeft een laagje in dat emmertje zitten; dit is nodig om goed te kunnen functioneren. We kunnen stress onderscheiden in twee soorten: eustress en distress. Een voorbeeld van eustress is; kinderen die de hele middag mogen spelen in een speelparadijs. Ze zijn super blij en door het dolle heen en toch is het wel eens janken geblazen na zo’n middag omdat het emmertje ook gevuld kan worden met leuke dingen. Distress komt voor wanneer je in actie komt vanuit stress, bijvoorbeeld, wanneer je bijna van de trap afvalt. Voor honden werkt het precies zo. Het is belangrijk om te weten dat het lichaam van je hond, net als bij de mens, geen onderscheid maakt tussen eustress en distress bij het vullen van de spreekwoordelijke stressemmer. Denk bij eustress aan honden die op hondensport zitten. Op het veld staan ze te springen en stuiteren voor ze aan de beurt zijn. De spanning kan dan behoorlijk oplopen en de emmer wordt dan goed gevuld. Dit is belangrijk om te weten, want als we praten over een te volle stressemmer is het belangrijk om te kijken wat ervoor zorgt dat de emmer vol loopt. We kijken hierbij dus niet alleen naar angstmomenten en zeer spannende situaties, maar ook naar zaken die voor opwinding zorgen. Bijvoorbeeld veel en herhaaldelijk een balletje gooien. Dit kan een flinke bijdrage leveren aan het vullen van de emmer. Bezoek dat binnenkomt, of juist niet, of de deurbel; de hond krijgt dan te veel prikkels binnen. Maar ook pijn en ongemak vullen de emmer. Hoe groot een stressemmer is hangt helemaal af van jouw hond. Waar komt deze vandaan en hoe heeft de moeder- en vaderhond geleefd, wat waren de leefomstandigheden, enzovoort. Zo heeft de ene hond een zwembad als stressemmer en de ander maar een wasbak.


Hoe snel de emmer gevuld raakt, hangt af van de situatie waar een hond in leeft en wat de geschiedenis is. Een emmer kan in één keer vol raken of gedurende de dag vol lopen. Door goed op de lichaamstaal van je hond te letten kunnen we gaan herkennen wat nou precies de stressemmer van jouw hond vult. En als we dit weten, kunnen we tijdig ingrijpen en zorgen dat de hond voldoende rustmomenten zal krijgen zodat de emmer niet over zal lopen.

Activiteiten die de stressemmer legen zijn onder andere:
⁃ Kauwen
⁃ Likken
⁃ Slapen
⁃ Rusten
⁃ Snuffelen
⁃ Massage
⁃ Decompressie wandelingen

Heeft je hond dus een middag op het veld gestaan om te sporten of hondentraining? Ga na deze dag of soms zelfs de dagen erna zorgen dat je hond voldoende tijd krijgt om te herstellen. Alles draait om balans. 

Liefs, Nadieh

Aanbevolen voor jou

Schrijf een review