Shop

CYBER MONDAY DEALS! KLIK HIER VOOR DE AANBIEDINGEN 🎉

Wat is titeren?

Het laten titeren van antistoffen

Naast het standaard vaccinatieprogramma kun je bij je hond of kat ook een titerbepaling laten doen. Maar wat is titeren eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen daarvan?

Vaccinaties bij honden en katten

Om te begrijpen wat titeren is, eerst even kort iets over vaccinaties. Met het enten van dieren wordt hun afweersysteem gestimuleerd om antistoffen tegen een bepaalde ziekte aan te maken. Die beschermen het dier wanneer hij opnieuw in aanraking komt met een ziekteverwekker. Maar antistoffen nemen na verloop van tijd weer af, waardoor de bescherming onvoldoende zal worden. Daarom kennen we bij huisdieren herhalingsvaccinaties die we na één of drie jaar opnieuw laten zetten. 

Bij het bepalen of een vaccinatie na één of drie jaar herhaald moet worden, gaan we uit van de minimale werkingsduur van een vaccin. Het hoeft dus niet zo te zijn dat bij jouw hond of kat de antistoffen op dat moment al afgenomen zijn.

Wat is titeren?

Bij het doen van een titerbepaling wordt, voordat een vaccin opnieuw gezet wordt, in het bloed van je viervoeter gekeken naar de hoeveelheid antistoffen tegen een bepaalde ziekte. Blijken die nog voldoende aanwezig te zijn, dan wordt de vaccinatie met minimaal één jaar uitgesteld. Na dat jaar laat je opnieuw een titerbepaling doen. Blijkt na het titeren dat er onvoldoende antistoffen zijn, dan wordt de inenting alsnog gezet.

Voor welke ziektes kan je een titerbepaling laten doen?

Het titeren kan bij honden toegepast worden voor parvo, hondenziekte (distemper) en besmettelijke leverziekte (HCC). Bij katten voor kattenziekte (Panleukopenie), en soms is het ook mogelijk te titeren voor niesziekte. Toch wordt bij die ziekte wel aangegeven dat de hoeveelheid antistoffen onvoldoende zekerheid geeft over de daadwerkelijke bescherming tegen de ziekte.

De voor- en nadelen

Of je jouw hond of kat laat titeren is een persoonlijke keuze. Sommige baasjes doen dat niet omdat het bloed laten prikken en eventueel alsnog een vaccinatie krijgen, te spannend is voor hun dier. Andere baasjes vinden het prettiger pas te laten enten zodra de hoeveelheid antistoffen te laag is. Daarnaast kan het titeren een goed idee zijn voor dieren met allergische of overgevoeligheidsreacties op vaccinaties, een hoge leeftijd, een auto-immuunziekte of epilepsie. Vraag je dierenarts om advies.

Aanbevolen voor jou

Schrijf een review