Shop

Let op: Diepvries bestellingen niet meer mogelijk vanaf dinsdag 13 September 16:00

Wel of niet ontwormen? That’s the question!

Ontlastingsonderzoek wormen: geen onnodige wormenkuur

Wil jij je hond of kat niet ontwormen als je niet zeker weet of hij wel een wormeninfectie heeft? Dan kan een ontlastingsonderzoek uitkomst bieden. In dit artikel lees je meer over deze alternatieve aanpak, en over de voor- en nadelen ervan.

Eerst even over ontwormen zoals we dat altijd deden

Ontwormingsmiddelen worden aanbevolen als bescherming tegen een wormeninfectie. Toch is het niet zo dat deze preventief beschermen tegen een besmetting met de parasiet. Hoe zit dat? Wormenkuren, vaak in de vorm van tabletten, doden de al aanwezige wormeneitjes en -larven die zich in het maagdarmkanaal bevinden. Omdat we er altijd vanuit gaan dat een hond of kat in zijn leven regelmatig met deze parasiet in aanraking komt, wordt zo’n kuur standaard periodiek gegeven. Hierdoor is het dus mogelijk dat je je hond of kat dit middel geeft zonder dat het nodig is.

Het ontlastingsonderzoek

In plaats van de traditionele benadering van ontwormen, kun je er ook voor kiezen om regelmatig de ontlasting van je dier te laten controleren door de dierenarts. Hiervoor schep je wat ontlasting uit de kattenbak of neem je een monster tijdens het uitlaten van je viervoeter. Bij de dierenartsenpraktijk kun je bakjes krijgen waarin je de ontlasting kunt doen. De uitwerpselen worden dan naar het laboratorium verstuurd waar ze gecontroleerd wordt op een wormeninfectie. De dierenarts kan je het best adviseren in hoe vaak je zo’n onderzoek moet laten uitvoeren. Pas als een wormeninfectie geconstateerd is, geef je je dier een wormenkuur

Nadelen ontwormen na ontlastingsonderzoek?

Een mogelijk nadeel kan zijn dat de parasitaire infectie al verder gevorderd is en de kuur hierdoor langer duurt dan normaal en soms zelfs een paar keer herhaald moet worden. Ook kan dit gezondheidsrisico’s voor je dier met zich meebrengen, wat deels afhankelijk is van de tijd die tussen de onderzoeken zit. Toch kan dit bij het standaard ontwormen ook gebeuren. Theoretisch kan je dier een dag na zijn ontwormingskuur besmet raken en pas na drie maanden zijn volgende kuur krijgen. 

Aanbevolen voor jou

Schrijf een review