Shop

Let op: I.v.m. feestdagen, geen pakketleveringen op 24, 25, 26 december en 1 januari.

welke hond past bij mij?

Jullie willen thuis een hond verwelkomen. Tof! Maar hoe kies je uit al die honden een type dat goed bij jullie past? Want hoe meer een viervoeter met jullie eigen leven matcht, hoe beter het tussen jullie zal klikken en hoe makkelijker je aan zijn natuurlijke behoeften kunt voldoen. Hond blij, baas blij 😉

Welk hondenras past het beste bij jullie? 

Natuurlijk is niet één hond hetzelfde, maar het ras zegt wel veel over karakter en behoeften. Vind je het bijvoorbeeld fijn als een hond gezellig bij je op schoot komt liggen, dan is een Duitse Dog misschien niet zo’n goed idee. En Teckels zijn heel leuke honden, maar wil je lange afstanden met je hond gaan rennen… Je snapt het idee.

Overigens hoef je natuurlijk helemaal niet voor een rashond te gaan, ook kruisingen kunnen superleuke, lieve en gezonde honden zijn.  

Mix & Match: een checklistje

Onderstaand checklistje is een handig hulpmiddel om jullie zoektocht naar de juiste hond mee te starten:

  • Hebben jullie kinderen?
  • Wonen jullie in een stedelijk of juist een landelijk gebied?
  • Hoeveel tijd kun je dagelijks met je toekomstige maatje wandelen?
  • Welke rol wil je dat de hond in jullie gezin inneemt?
  • Moet de hond alleen thuis kunnen blijven en zo ja, voor hoe lang?
  • Wat is jullie levensstijl?

Puppy of volwassen hond?

Kraaloogjes en een pluizig vachtje… op een puppy kun je zo verliefd worden. En natuurlijk is het prachtig om je hond van kleins af aan te zien opgroeien. Maar zo’n kleintje moet nog wel van alles leren, zoals zindelijkheidstraining, en vraagt meer van je tijd. Een volwassen hond een mooi, nieuw leven bieden, is ook heel dankbaar. Er is hierbij geen goede of foute keuze, overweeg gewoon goed wat het beste bij jullie past.

Voor het gezin

Voor kinderen kan het geweldig zijn om met dieren op te groeien. Als je een gezin hebt kies je voor een hond die als kindvriendelijk bekendstaat, goed tegen drukte kan en actief maar niet te pittig is, geduldig van aard en goed gesocialiseerd. Voorbeelden zijn: Tibetaanse Terriër, Eurasiër, Labrador Retriever en Golden Retriever.

Voor de sportievelingen

Ben je een échte sportieveling die dagelijks outdooractiviteiten onderneemt? Kies dan voor een hond die jouw tempo kan bijhouden en je graag op uitstapjes vergezelt. Dit betekent trouwens niet dat het per se een grote hond moet zijn; sommige kleine rassen kunnen namelijk ook echte krachtpatsers zijn. Voorbeelden van sportieve honden: Dalmatiër, Vlinderhondje, Setter en Australian Shepherd. 

Voor in de stad

Ook bij een baasje dat in de stad woont, kunnen honden zich prima vermaken. Het is wel belangrijk dat jullie dan regelmatig het groen van de stad opzoeken en dat je voor een hond kiest die wat minder ruimte nodig heeft. Vooral kleinere honden zijn geschikt om in een drukke stadskern te wonen. Bijvoorbeeld de Chihuahua, Yorkshire Terriër, Dwergschnauzer en Keeshond.

Hier vind je meer informatie:

Om meer te weten te komen over het karakter en de behoeften van een hond, kun je navraag doen bij de fokker, het asiel of de vorige eigenaren. Maar er zijn bijvoorbeeld ook allerlei rasverenigingen en hondenscholen die je meer informatie kunnen geven over een bepaald type hond.

Aanbevolen voor jou

Schrijf een review