Shop

Let op: Diepvries bestellingen niet meer mogelijk vanaf dinsdag 13 September 16:00

Let’s go crazy! Kattengekte onder de loep

Katten met verzameldrang en de gekke 5 minuten

 Katten kunnen heel wat gekke en halsbrekende toeren uithalen en natuurlijk bevinden zich ook onder deze geliefde huisdieren echte clowns. Maar gedrag als verzamelen en de ‘gekke 5 minuten’ heeft vaak ook een natuurlijke oorsprong.

Verzameldrang van katten

Sokken, dopjes, munten. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een kat die het graag aan zijn verzameling toevoegt. Katten leggen graag eigen ‘collecties’ aan, maar waar komt dit gedrag vandaan?

Deels uit de nesttijd. Moederpoezen brachten in de natuur prooien mee naar het nest om hun kittens te laten oefenen met het jagen. Bij onze huisdieren vervangen de moeders de prooien vaak met allerlei spulletjes. Omdat je kat het nestje als veilig en prettig heeft ervaren, kan het zijn dat hij dit gedrag kopieert door zelf ook te verzamelen. Verder zijn er katten die onze spullen reuze-interessant vinden en ze als het ware ‘claimen’ door ze bij zich te houden als leuk speeltje. Gewoon een gezonde interesse dus. Maar als het verzamelen echt dwangmatig wordt, kan het ook een teken van stress zijn. 

De gekke 5 minuten

De ‘gekke 5 minuten’ heb je vast al eens bij je kat voorbij zien komen. Vanuit het niets kan hij dan tegen de muur op vliegen, zijn staart achterna zitten en daarbij vliegensvlug rondjes draaien of door de huiskamer racen alsof hij achterna gezeten wordt. En dan, net zoals het plots opkwam, gaat de storm liggen. Je huistijger ploft neer op de bank, strekt zich loom uit of begint zichzelf zeer intensief te wassen.

Is je kat nu doorgedraaid, zit er iets niet goed in zijn kop? Nee, gelukkig niet. Ook dit gedrag heeft te maken met jachtinstinct. Onze huistijgers hoeven niet meer te jagen om aan eten te komen, maar ze hebben die drang nog wel en bovendien bezitten ze ook nog steeds de energie daarvoor. De gekke 5 minuten zijn voor veel katten een manier om die opgekropte energie kwijt te kunnen. Vaak jagen ze daarbij op een denkbeeldige prooi.

Aanbevolen voor jou

Schrijf een review