Shop

Let op: I.v.m. feestdagen, geen pakketleveringen op 24, 25, 26 december en 1 januari.

Mythe zwarte katten

Mythe zwarte katten: waar komt die vandaan?

Een zwarte kat is niet meer weg te denken bij Halloween. En alhoewel heerlijk griezelen en spoken zeker voor kinderen superleuk is, blijkt de mythe rondom zwarte katten behoorlijk hardnekkig. Maar waar komt het bijgeloof vandaan dat een zwarte kat ongeluk zou brengen?

Waar komt de mythe over zwarte katten vandaan?

De mythe dat zwarte katten ongeluk brengen bestaat al eeuwen lang. Maar het hoe, waarom en wanneer precies kan per cultuur verschillen en is niet altijd duidelijk. In de middeleeuwen werd bijvoorbeeld vaak gedacht dat heksen zichzelf ’s nachts omtoverden in de gedaante van een zwarte kat. De huistijgers en hun baasjes werden daardoor zelfs slachtoffer van heksenvervolging. Gelukkig hebben we die tijd achter ons gelaten. Maar nog steeds zou een zwarte kat je pad niet mogen kruisen en springt hij in je vensterbank, houd de ramen en deuren dan maar goed gesloten…

Zwarte katten brengen juist geluk!

Gelukkig bestonden er ook vroeger al culturen waarin men juist enthousiast was over de zwarte kat. Volgens de legendes in onder andere Engeland en Schotland zou hij juist geluk, vruchtbaarheid en welvaart brengen. En ook nu nog worden zwarte katten in Japan en China als gelukssymbool gezien.

Fabeltjes de wereld uit

Het bijgeloof dat zwarte katten ongeluk brengen is hardnekkig. Dierenasielen merken nog steeds dat deze huistijgers moelijker aan een nieuw baasje komen. Want stel je voor dat de mythe toch waar blijkt te zijn… En dan zijn er nog berichten dat zwarte katten impopulair zijn omdat ze niet goed op selfies staan. Onzin en bizar natuurlijk! Omdat deze schatten ook een liefdevol thuis verdienen, helpen we graag fabeltjes de wereld uit:

  • Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat zwarte katjes ongeluk brengen;
  • Deze huistijgers kunnen net zo speels en aanhankelijk zijn als hun soortgenoten;
  • Zwarte katten brengt geen ziektes over door zijn vachtkleur;
  • Deze huistijgers zijn gemiddeld niet vaker ziek dan andere katten.

Verwelkom jij een kat thuis?

Denk jij erover om een kat in huis te nemen? Laat je dan niets wijs maken over wat de vachtkleur zegt over het karakter van een dier. Nu je weet dat zwarte katjes moeilijker een thuis vinden, kies je misschien juist wel voor zo’n lieverd. Wil je de overgang naar jouw huis voor je kat zo makkelijk mogelijk maken? Bereid de komst van je huistijger dan goed voor met kwalitatieve en verantwoorde kattenspulletjes

Aanbevolen voor jou

Schrijf een review