Shop

Let op: I.v.m. feestdagen, geen pakketleveringen op 24, 25, 26 december en 1 januari.


10 interessante feiten en weetjes over cavia’s

In Nederland zijn er meer dan 4 miljoen huishoudens met één of meer huisdieren. Wist je dat de cavia terug te vinden is in de top 5 van huisdieren?  Nee, tegen de honden en katten kunnen ze niet op (die twee zijn nu eenmaal écht favoriet), maar dat de cavia een populair huisdier is, is een feit. Daarnaast zijn er veel interessante feiten en grappige weetjes over deze schattige knaagdieren te vinden en die delen we graag!

  1. Wij mensen hebben 10 vingers en 10 tenen. Maar, heb je ooit geweten dat dit bij cavia’s een heel ander verhaal is? Zo hebben ze 4 tenen aan iedere voorpoot en maar 3 tenen aan iedere achterpoot.
  2. Stel je eens voor dat je tanden je hele leven blijven groeien… Wij kunnen ons dat niet indenken, maar bij cavia’s is het de realiteit. Juist om deze reden is het heel belangrijk om ze grof voedsel (gras en hooi) te geven zodat ze lekker kunnen knagen en hun tandjes kunnen slijpen.
  3. Niet alleen de tanden van een cavia groeien, ook de nagels moeten in de gaten worden gehouden. Zorg daarom dat je ze met regelmaat knipt om ingroei te voorkomen.
  4. Geloof het of niet, maar cavia’s kunnen springen! Dit doen ze wanneer ze blij zijn, bijvoorbeeld tijdens het spelen met elkaar. Soms kan het zelfs zo zijn dat ze in de lucht een kwartslag draaien: dit noemen we ook wel ‘pop corning’.
  5. Cavia’s zijn kleine beestjes. Toch is hun lichaam groot en sterk genoeg om maar liefst 258 botten te dragen!
  6. De gemiddelde leeftijd van een cavia ligt tussen de 5 en 7 jaar. Ondanks dat is er een cavia geweest die 15 jaar is geworden. De alleroudste cavia ooit!
  7. De zwangerschap van een vrouw duurt 9 maanden. Echter heeft een vrouwtjes cavia (een zeug), lang niet zoveel tijd nodig om haar baby’s (2 tot 5 per keer) te werpen. De zwangerschap van een cavia duurt namelijk maar 70 dagen! 
  8. Cavia’s houden ontzettend van gezelligheid (zo piepen ze niet alleen voor eten, maar ook voor aandacht)! Het zijn sociale dieren, waardoor het wordt aangeraden om er minimaal twee te hebben. Dit zorgt voor leuke interactie en een cavia is zichtbaar gelukkiger met vriendjes om zich heen!
  9. Doordat de ogen van een cavia aan de zijkant zitten, zien ze niet wat ze eten, maar kunnen ze alles om zich heen wel heel goed in de gaten houden. Het maakt hen trouwens niet uit of het dag of nacht is. Cavia’s eten het liefst 24 uur per dag!
  10. Ondanks dat wij het heerlijk vinden om na een lange dag te gaan slapen, is dit bij cavia’s niet het geval. Je zal ze eerder zien genieten van een aantal korte dutjes, dan van een lange nachtrust

Neem een kijkje in onze shop bij de producten voor knaagdieren

Aanbevolen voor jou

Schrijf een review