Shop

Let op: Diepvries bestellingen niet meer mogelijk vanaf dinsdag 13 September 16:00

Tandverzorging van je konijn

De tanden van je konijn blijven doorgroeien en om ze op de juiste lengte te houden heeft hij jouw hulp nodig. Ontdek de tips om konijnentanden kort te houden zonder ze te knippen en manieren waarop je het gebit van je konijn kunt controleren.

 

Tanden van een konijn

Voor je konijn is het superbelangrijk om zijn tanden op de juiste lengte te houden. Zo kan hij lekker blijven eten en blijft je konijn een vrolijke knabbelaar. Konijnen slijten hun tanden en kiezen al kauwend, maar soms niet genoeg. In dat geval kan de dierenarts de tanden inkorten; steeds vaker gebeurt dat slijpend in plaats van knippend, om schade aan de tandjes te voorkomen.

 

Knabbelen maar!

Maar gelukkig kun je je konijn helpen om zijn tandjes beter te slijten zodat inkorten misschien niet nodig is. Laat je dier daarvoor meer kauwen en knabbelen:

 

Konijnentanden controleren

Door af en toe de tanden van je konijn te controleren, houd je hun lengte goed in de gaten. Hiervoor kun je zijn bovenlip omhoog duwen en zijn onderlip omlaag. Het konijnengebit bestaat uit 20 kiezen, 4 snijtanden en 2 stifttanden. Dat zijn kleine snijtandjes achter de snijtanden in de bovenkaak. De snijtanden in de onderkaak moeten net iets achter die van de bovenkaak staan en de stifttandjes raken. Niet alle konijnen staan een gebitscontrole gelijk toe. Maar met liefdevolle aandacht zorg je voor een ontspannen sfeer en met stapsgewijs oefenen kan je konijn wennen aan de checks.

 

Als je konijn opeens minder eet

Als je konijn opeens minder of niet eet, kun je het best zo snel mogelijk de dierenarts bellen – ook als je regelmatig zijn tanden controleert. Een knaagdier of konijn dat een dag niet eet, is eigenlijk altijd een spoedgeval. De darmen blijven stil liggen, er wordt geen voer meer verteerd en dus ook geen energie meer opgenomen. Misschien heeft je konijn haakjes aan zijn kiezen  of darmproblemen. De dierenarts is er vaak snel achter en helpt je konijn weer happy te maken.

 

 

 

Aanbevolen voor jou

Schrijf een review