Shop

Let op: I.v.m. feestdagen, geen pakketleveringen op 24, 25, 26 december en 1 januari.

Als je kat niet wil eten

Katten zijn kieskeurige eters. Als je kat zijn eten een keer laat staan, is dat misschien een kwestie van smaak. Toch kan er ook meer aan de hand zijn. Wanneer is het niet eten van je kat reden tot zorg en hoe maak je het eten interessanter voor hem?

Kat eet niet, en nu?

Komt je kat niet als een hongerige tijger op zijn voerbakje afgestormd, dan heeft je koning of koningin het waarschijnlijk te druk met schoonheidsslaapjes, uitrekken en wasbeurten. Het beste is om dan de rest van de dag gewoon even af te wachten. Duurt het langer dan een dag, dan is er mogelijk iets anders aan de hand. 

Voercheck

Katten halen hun neus op voor voeding die ze niet aanstaat. Ben je net overgegaan op nieuwe voer, of een nieuw smaakje­? Misschien vindt je dier dat gewoon niet lekker. Heeft dit kattenvoer altijd goed gewerkt maar laat je huistijger het opeens staan? Dan heeft het waarschijnlijk te lang in het bakje gestaan en is het niet meer vers genoeg. Wees je ervan bewust dat het reuk- en smaakvermogen van je kat zeer sterk ontwikkeld is. Zorg daarom altijd voor kwalitatieve voeding met uitsluitend natuurlijke ingrediënten en vers vlees

Brrr, cold as ice!

De kattenmaag kan niet goed tegen kou. Bij natvoer uit de koeling kan het daarom gebeuren dat je kat het niet eet omdat hij het te koud vindt. Dit los je op door de voeding eerst op kamertemperatuur te laten komen. Eventueel kun je het eten 10 seconden in de magnetron voorverwarmen.

Zit je kat lekker in zijn vel?

Als je kat niet wilt eten kan dat ook een medische oorzaak hebben. Een verminderde eetlust kan een symptoom zijn van bijvoorbeeld:

  • stress
  • gebitsproblemen
  • problemen met maagdarmkanaal (let op de ontlasting)
  • chronische pijn

In principe moet een kat elke dag eten. Katten kunnen slecht tegen vasten en elke dag dat een kat niet eet, is de kans op een leververvetting (lipidose) groot. Dit is een gevaarlijke aandoening. Bij twijfel kun je het best direct contact opnemen met de dierenarts.

Extra tips om je kat beter te laten eten

  • Zet de voerbak niet naast de kattenbak. Katten eten liever niet op dezelfde plaats als waar ze zich ontlasten;
  • Maak het eten extra interessant met wat vers, mager vlees of ongezouten kippenbouillon;
  • Zorg ervoor dat de voerbak op een rustige plek staat waar je kat ongestoord kan smikkelen. 

Aanbevolen voor jou

Schrijf een review