Shop

Let op: I.v.m. feestdagen, geen pakketleveringen op 24, 25, 26 december en 1 januari.

Dat het even duidelijk is…

Lichaamshoudingen zijn in de kattentaal heel belangrijk. Door goed op de houding van katten te letten, ontdek je of ze blij, boos of juist helemaal ontspannen zijn. Zelfs om de liefde aan zijn baasjes – sorry, personeel – te verklaren, heeft je kat zo zijn eigen taal ontwikkeld.

 

‘Ik ben zen’ in kattentaal

Je kat is helemaal ontspannen als hij lui languit ligt, zich uitvoerig wast, luid spint en eventueel zijn nageltjes uitstrekt en deze ‘heerlijk’ in jouw benen plant. Ligt je kat lekker en zwaait hij langzaam met zijn staart heen en weer, dan voelt hij zich relaxed maar is hij wel alert op de omgeving.

 

‘Ik ben bang of voel me niet lekker’

Welke lichaamstaal een bange kat laat zien, kan verschillen per individu. Maar een dikke staart, hoog opgezette rug en vergrote pupillen, zijn duidelijke angstsignalen in de kattentaal. Sommige bange katten maken daarbij terugtrekkende bewegingen, zetten hun nagels schrap (klaar om te vluchten) en/of blazen naar iets of iemand die op hen afkomt. Het zich stil in een hoekje terugtrekken of blazen wanneer je in de buurt komt, kan ook betekenen dat je kat pijn heeft en/of ziek is.

 

Kattentaal voor ‘I love you’

Vertrouwt een kat je volledig en geniet hij van jouw aandacht, dan zal hij je uit zichzelf opzoeken. Je dier komt je dan uitvoerig kopjes geven waarbij zijn staart recht omhoog staat en af en toe een beetje trilt in het puntje. Hiermee zegt je huistijger ‘ík vind je lief’ en geeft hij aan dat hij graag aangehaald wil worden. Zodra je hand zijn rug aanraakt zal er vaak een luid gespin te horen zijn. Sommige katten verklaren hun liefde door ondertussen ook ‘prrr-geluidjes’ te maken.

 

‘Ik ben boos, misschien wel heel erg boos’

Een kat laat boosheid en irritatie zien door met zijn staart driftig heen en weer te zwaaien. Daarmee maakt hij duidelijk: Ik ben het hier niet mee eens! Daarbij zullen de haren op zijn nek en schouders recht overeind staan. Is je kat woedend of zwaar geïrriteerd, dan komt de tijger in hem los en kan hij zelfs grommen, zijn tanden laten zien en slaan met zijn klauwen. Duidelijke kattentaal voor ‘blijf uit mijn buurt’.

 

 

 

 

 

Aanbevolen voor jou

Schrijf een review