Shop

Let op: Diepvries bestellingen niet meer mogelijk vanaf dinsdag 13 September 16:00

10 konijnenweetjes | Interessante feiten over konijnen!

Met hun kriebelige snorharen, lange oren en pluizige staartje, zijn ze misschien wel de meest schattige huisdieren die er bestaan: konijnen! Dat wij niet de enige zijn die zo denken, is gemakkelijk af te leiden aan het feit dat er ruim 800.000 konijnen als huisdier te vinden zijn in de Nederlandse huishoudens!

Met zó veel konijnen in ons land, kan het niet anders dan dat je, als konijnenliefhebber, op de hoogte bent van alle interessante weetjes die wij hieronder hebben opgesomd. Of, valt het misschien toch een beetje tegen? Van hoeveel van deze konijnenweetjes was jij al op de hoogte? 

  1. Een konijn is géén knaagdier

De kans is groot dat je dit al wel wist. Het is namelijk zo dat een konijn behoort tot de haasachtigen. Maar weet je dan ook wat de reden hiervoor is? Konijnen hebben namelijk extra stifttandjes achter de bovenste snijtandjes. En je raadt het vast al: knaagdieren hebben dit niet! 

  • Wortels zijn niet zo gezond voor konijnen

Hier kunnen we heel kort over zijn, want een wortel bevat namelijk heel veel suiker. Een stukje wortel van zo’n 1 tot 2 centimeter per week is echt voldoende voor jouw lieveling.

  • Konijnen zijn heel slim

Ze zijn zelfs zó slim, dat ze ook prima te trainen zijn! Luistert jouw konijn al naar zijn eigen naam? En komt hij naar je toe wanneer je hem roept? Het is echt mogelijk! 

  • Er bestaan ruim 50 verschillende konijnenrassen

Van een Klein Lotharinger, tot een Engelse Hangoor. En van een Zilvervos tot een Vlaamse Reus. Er bestaan zo’n 50 verschillende konijnenrassen en al die 50 rassen hebben natuurlijk ook hun eigen kenmerken en eigenschappen. Welke past het best bij jou?

  • Konijnen zijn héél schoon

Ze zijn zelfs zó hygiënisch, dat ze altijd een vast plekje hebben waar ze hun behoeften doen. Daarnaast houden konijnen zichzelf schoon (net als katten) en hoeven ze dus niet in bad!

  • Konijnen slapen met hun ogen open

Heel vaak slaapt een konijn met open ogen. De kans is groot dat jij wel eens hebt gedacht dat je konijn wakker was, terwijl hij zich juist in een heel diepe slaap bevond!

  • Konijnen kunnen niet braken

Hoewel wij mensen wel eens overgeven wanneer we bijvoorbeeld ziek zijn, is dit bij konijnen niet het geval. Dit komt door het feit dat de spieren van de slokdarm van een konijn maar één richting (richting de maag) op werken. 

  • Konijnen eten hun eigen keutels

Wist je dat de keutels die ’s nachts worden gemaakt door het konijn, ook door het konijn zelf worden opgegeten? Deze keutels zijn namelijk anders dan de keutels die overdag worden gemaakt en bevatten essentiële voedingsstoffen voor een konijn. 

  • Stampt het konijn? Waarschuwingsgevaar!

Je kan je het misschien nog wel herinneren van Stampertje, het konijn in de film Bambi: wanneer een konijn zich niet veilig voelt door bijvoorbeeld een vreemd geluid, kan het hard met zijn achterpoten op de grond stampen om de anderen te waarschuwen. 

  1.  De dead bunny flop

Heeft jouw konijn zich wel eens heel onverwachts op zijn zij of rug geworpen? Schrik niet, dat is juist een goed teken: dan voelt hij zich heel veilig en ontspannen!

Aanbevolen voor jou

Schrijf een review