Shop

Let op: Diepvries bestellingen niet meer mogelijk vanaf dinsdag 13 September 16:00

Welk konijn past bij mij?

 

Konijnenrassen en hun kenmerken

Als je voor een konijn gaat, heb je volop keuze tussen allerlei konijnenrassen. Maar hoe weet je welke bij je past? Een handige checklist en een overzicht van populaire rassen als inspiratie.

 

Hoe weet je welk konijnenras bij je past?

Bij al die konijnenrassen raak je soms de weg een beetje kwijt. Daarom is het handig een checklist te hebben om de juiste match te vinden:

  • Grootte/gewicht: Hoe groter de konijnen, hoe groter het verblijf. Bedenk vooraf hoeveel ruimte je konijnen kunt geven.
  • Vacht: Hoeveel vachtverzorging heeft het konijn nodig?
  • Karakter: Waar houden de konijnen van?
  • Overige uiterlijk: Op welke lieve konijnenkop word jij verliefd?

 

Franse hangoor

De Franse hangoor is een nieuwsgierig en ondernemend konijnenras. Hij weegt 5 tot 6,5 kilo en is niet snel bang. Dit konijn gedraagt zich – in tegenstelling tot zijn soortgenoten – namelijk niet als een prooidier. Daarom gaat deze hangoor van alle rassen het best samen met andere huisdieren.

De vacht van een Franse hangoor is dik en moet regelmatig geborsteld worden. Hiervoor gebruik je een speciale konijnenkam en –borstel

Californian

De Californian is de zenmeester onder de konijnenrassen. Hij lijkt altijd kalm, maar om hem ‘zen’ te houden moet je hem wel rustig benaderen. Door drukte kan dit konijn namelijk uit evenwicht worden gebracht. Daardoor zijn Californians minder geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Hij weegt tussen de 3,4 en 4,8 kilo en heeft een gemiddelde vacht. Deze is wit met zwarte poten, oren en staart.

 

Leeuwenkop konijn

Het leeuwenkop konijn is een opvallende verschijning. Dit konijnenras heeft een korte, makkelijke vacht, maar dankt zijn naam aan de manen die op zijn kop zitten. En die vragen wel om de nodige verzorging om klitten te voorkomen. Ze kunnen wel 10 centimeter lang worden! Maar wat is het een schatje met zijn brede voorhoofd en manenkrans. Dit vriendelijke konijnenras wordt 1 tot 2 kg en heeft een gedrongen lichaamsbouw.

 

 

 

Vlaamse reus

Met de Vlaamse reus haal je wel wat in huis! De volwassen dieren wegen minimaal 6 kilo, maar vaak meer. Toch zijn ze allesbehalve log, ze weten hun grote lichaam handig te gebruiken en zijn superslim. Ze leren graag nieuwe dingen, daarom maak je een Vlaamse reus zeker blij met konijnentrucjes . Natuurlijk hebben ze een extra groot konijnenhok  nodig, maar verder zijn de dieren snel tevreden. Het zijn echte allemansvrienden en gek op knuffelen.

 

Dwergrassen

Heb je liever een kleiner konijn? Kies dan één van de dwergrassen. Populair zijn de energieke kleurdwerg, de Nederlandse hangoordwerg en de felle Pool.

 

 

 

Aanbevolen voor jou

Schrijf een review