Shop

Let op: I.v.m. feestdagen, geen pakketleveringen op 24, 25, 26 december en 1 januari.

Hond of kat aan harde geluiden laten wennen (zoals vuurwerk)

Veel huisdieren zijn bang voor harde geluiden. De angst voor vuurwerk is de bekendste, maar ook de stofzuiger en optrekkende auto’s zijn berucht. Gelukkig kun je honden en katten met een speciale training aan harde geluiden laten wennen. Zo leren ze dat niet iedere knal of andere herrie gevaarlijk is.

Angst voor harde geluiden

De angst voor harde geluiden onder huisdieren is vaak een angst voor onbekende geluiden. Honden en katten vertalen het onbekende in “Oppassen, er dreigt gevaar voor mij”. Bovendien zijn honden- en kattenoren veel gevoeliger dan die van ons. Ze pikken geluiden sneller op en die komen bij hen ook harder binnen.

Waarom laten wennen?

Bang zijn heeft voor honden en katten een functie. Het zorgt ervoor dat ze zich bij gevaar verdedigen of vluchten. Maar bij ons thuis en op straat horen ze vaak harde geluiden van dingen die helemaal geen bedreiging vormen. Door je hond of kat daaraan te laten wennen, zal hij zich een stuk veiliger voelen en beter in zijn velletje zitten.

De training: aan harde geluiden zoals vuurwerk laten wennen

Ga aan de slag met een speciale app of cd om huisdieren aan harde geluiden te laten wennen. Daarbij zijn drie dingen ’key’: – geduld, herhaling en zelf rustig blijven:

  • Begin op een laag volume;
  • Blijft je dier rustig bij je of komt hij weer naar je toe, beloon hem dan;
  • Reageer zelf niet op het geluid;
  • Geef geen aandacht aan het angstige gedrag van je huisdier, hoe moeilijk dat ook is;
  • Blijft je dier rustig onder het geluid, voer dan de volume steeds een beetje op en herhaal voorgaande stappen.

Vuurwerkangst: start ver voor oudejaarsavond 

Het geluid waar veel honden en katten bang voor zijn is dat van vuurwerk. Alhoewel oudejaarsavond voor ons supergezellig kan zijn, is het voor veel dieren afzien. Maar gelukkig kun jij daar voor je hond of kat verandering in brengen door hem aan het geluid te laten wennen. Start al vroeg de training met een vuurwerkapp of -cd, het liefst een paar maanden voor oudejaarsavond. De training moet rustig opgebouwd worden en kan daarom best een tijd duren.

Aanbevolen voor jou

Schrijf een review