Shop

Let op: Diepvries bestellingen niet meer mogelijk vanaf dinsdag 13 September 16:00

Mijn konijn bijt

Konijnen bijten afleren

Een konijn dat zijn tanden steeds in je hand zet zodra je in de buurt komt, is niet makkelijk. Gelukkig is dit gedrag af te leren. Maar dan moet je er wel eerst achter zien te komen waarom je konijn eigenlijk bijt.

Konijnen bijten niet zomaar

Wanneer één van je konijnen jou steeds bijt, denk je misschien dat je met een fel type te maken hebt, of mogelijk zelfs met een agressief konijn. Toch is er vaak iets anders aan de hand. Bijten is veelal een teken van pijn, angst of stress. Het dier is niet happy. Wil je het konijn ander gedrag aanleren, dan zal je eerst de oorzaak van het happen weg moeten nemen.

Als het bijten tijdens het aaien gebeurt, terwijl je dier er ontspannen bijzit, dan heb je mogelijk een gevoelige plek aangeraakt.

Eerst fysieke oorzaken uitsluiten

Als een konijn zijn tanden regelmatig in je handen zet, kan het dus betekenen dat hij pijn heeft. Mogelijk heeft hij een wondje, is hij geblesseerd, of heeft hij een spier- of gewrichtsprobleem. Het beste is dan ook om eerst met je konijn langs een dierenarts te gaan zodra hij bijtgedrag vertoont. Die kan je langoor onderzoeken en eventuele fysieke oorzaken uitsluiten. Mocht de arts een verwonding of aandoening vinden, dan kan hij of zij je adviseren over de beste behandeling.

Tips om bijtende konijnen te voorkomen

Als fysieke oorzaken zijn uitgesloten, zorg er dan voor dat je konijn weer lekker in zijn vel zit om bijtgedrag te voorkomen:

  • Kies voor kwalitatieve konijnenvoeding en geef je dieren dagelijks hooi.
  • Zorg dat je langoren voldoende ruimte hebben om volop te bewegen.
  • Geef je konijnen meerdere schuil- en slaapplekken in hun verblijf.
  • Daag je dieren uit met leuke konijnenspeeltjes en wissel die ook regelmatig af.
  • Bouw een sterkere band op met je konijnen door hen dagelijks liefdevolle aandacht te geven.

Bijten afleren

Blijft een konijn ondanks de aanpassingen in je handen bijten, dan is het tijd om het bijtgedrag af te leren. Of beter gezegd; hem ander gedrag aan te leren. Beloon je dier wanneer hij goed gedrag laat zien, en stop direct met spelen wanneer hij je bijt.

Aanbevolen voor jou

Schrijf een review